Från Panncentral till Kulturell mötesplats

 

2013 kontaktades konstnären Torbjörn Johansson och konstsamlaren Jan Watteus av arkitektfirman Urban Design. De ville genom Fortum diskutera ett eventuellt övertagande av en nedlagd panncentral i Vårberg. Sedan gick allting snabbt. Lokalerna har tömts på 90 ton skrot och genomgått en omfattande miljösanering. Ritningar är ritade och bygglov är sökt. Vi hoppas att Kummelholmen snart ska kunna erbjuda en livfull kulturell mötesplats med både lokal, nationell och internationell anknytning. 

13 november - 13 december 2015 ägde Kummelholmens första utställning rum - MONOGRAM av Fredrik Wretman. Utställningen blev mycket uppskattad och vi beräknar att mellan 600-700 personer besökte oss. 21 - 29 maj 2016 återöppnades utställning på begäran, även då mycket välbesökt. 

21-23 oktober 2016 curerade Gerald Heffernan från Stockholm Universitet sin examensutställning AESTHETIC på Kummelholmen.

Vi kan även stoltsera med att Kummelholmen bjudit på Europapremiär med filmen Golden Days av Thomas Nordanstad och Carl Mikael von Hausswolff. Filmen visades för första gången under utställningen DUST TO DUST som ägde rum 12 november - 11 december 2016. Utställningen blev även den en succé, trots de kalla lokalerna besöktes utställningen av många nyfikna konstbesökare. 

Nu är det snart dags för nästa utställning. 50 konstnärer går loss i Kummelholmens lokaler, den 6 juni 2017 har utställningen SECONDHAND DAYLIGHT vernissage. Missa inte detta!

Mellan utställningarna jobbar vi för fullt med att försöka få till renoveringen av lokalerna. Vi kan mycket glädjande meddela att vi nu är på gång med att införskaffa ett efterlängtat fallräcke i lokalen- detta tack vare Stockholm Stad och sponsring från Saferoad Smekab AB och Stålis AB!

Steg för steg kommer vi närmare ett öppet och livfullt kulturcenter i Vårberg!

Maria Johansson
Projektledare Kummelholmen

Teamet på Kummelholmen

 
68323_torbjorn_johansson_utsmyckar_resecentrum.jpg

Torbjörn Johansson
Ägare av Kummelholmen

Johansson är etablerad konstnär som till stor del jobbar med offentlig gestaltning och utställningar. 

"Jag arbetar som bildkonstnär, med skulptural färg, ljus och video.
Sedan 2009 har jag haft separatutställningar i Bangkok, Paris, Stockholm och Trondheim, och deltagit i samlingsutställningar i Berlin, New York, Rom och Tokyo. Under sommaren 2012 deltog jag i Moderna Museets, Stockholm, utställning Explosion, med verket one of them is red."

Johansson har sedan 2007 jobbat som projektledare i Stockholm Konst. Han är även en av initiativtagarna och grundarna till wipsthlm, en konsthall som idag rymmer studios till 90 konstnärer i Årstaberg. 

Läs mer om Torbjörn på hans hemsida: www.torbjorns.com

 
Jan watteus bild.jpg
 
69780_460392236722_563222_n.jpg

Jan Watteus
Ägare av Kummelholmen

Watteus är konstsamlare och medlem i styrelsen SAK (Sveriges Allmänna Konstförening). Han har en gedigen kunskap och stort intresse för konst och kultur. Han är idag ägare av ca 10 000 verk. 2013 startade han tillsammans med Torbjörn Johansson ett nytt kulturcentrum i Vårberg - Kummelholmen.

 
 

Maria Johansson
Konsulterande Projektledare

Maria driver firman MediaKultur och började engagera sig som konsulterande projektledare för Kummelholmen i augusti 2015. Hon har varit med och drivit upp Kummelholmen från grunden och hennes ambition är att utveckla Kummelholmen till en livfull kulturell mötesplats. I uppdraget ingår att införskaffa kapital för att renovera lokalerna, projektleda renoveringen samt planera, söka stöd och projektleda de kulturella aktiviteter som äger rum på Kummelholmen.

Maria anställs periodvis av Kummelholmen.