Från Panncentral till Kulturell mötesplats

 

2013 kontaktades konstnären Torbjörn Johansson och konstsamlaren Jan Watteus av arkitektfirman Urban Design. De ville genom Fortum diskutera ett eventuellt övertagande av en nedlagd panncentral i Vårberg. Sedan gick allting snabbt. Lokalerna har tömts på 90 ton skrot och genomgått en omfattande miljösanering. Ritningar är ritade och bygglov är sökt. Vi hoppas att Kummelholmen snart ska kunna erbjuda en livfull kulturell mötesplats med både lokal, nationell och internationell anknytning. 

13 november - 13 december 2015 ägde Kummelholmens första utställning rum - MONOGRAM av Fredrik Wretman. Utställningen blev mycket uppskattad och vi beräknar att mellan 600-700 personer besökte oss. 21 - 29 maj 2016 återöppnades utställning på begäran, även då mycket välbesökt. 

21-23 oktober 2016 curerade Gerald Heffernan från Stockholm Universitet sin examensutställning AESTHETIC på Kummelholmen.

Vi kan även stoltsera med att Kummelholmen bjudit på Europapremiär med filmen Golden Days av Thomas Nordanstad och Carl Mikael von Hausswolff. Filmen visades för första gången under utställningen DUST TO DUST som ägde rum 12 november - 11 december 2016. Utställningen blev även den en succé, trots de kalla lokalerna besöktes utställningen av många nyfikna konstbesökare. 

Nu är det snart dags för nästa utställning. 50 konstnärer går loss i Kummelholmens lokaler, den 6 juni 2017 har utställningen SECONDHAND DAYLIGHT vernissage. Missa inte detta!

Mellan utställningarna jobbar vi för fullt med att försöka få till renoveringen av lokalerna. Vi kan mycket glädjande meddela att vi nu är på gång med att införskaffa ett efterlängtat fallräcke i lokalen- detta tack vare Stockholm Stad och sponsring från Saferoad Smekab AB och Stålis AB!

Steg för steg kommer vi närmare ett öppet och livfullt kulturcenter i Vårberg!

Maria Johansson
Projektledare Kummelholmen

Teamet på Kummelholmen

 
TJ_FÄRG_007 (kopia).jpeg

Torbjörn Johansson
Ägare av Kummelholmen

Mitt arbete utgår från måleriets grundförutsättningar, ljus, fysisk färg av olika materialitet och yta av skiftande karaktär. Den fysiska akten av den måleriska handlingen är viktig. 

Kroppens rörelse i rummet och iakttagandes av målningen får mig medveten om rummets betydelse. Mitt måleri tar ofta steget ut i rummet och får mer karaktären av skulptur. 

Jag iakttar hur olika material lånar sig till att användas som måleriska medel och verktyg. Jag vill koncentrera mitt måleri där jag använder ljus och fysisk färg för att definiera, vidga och utforska rummets gränser. I samarbete med musiker o dansare ger vikt vid akten att måla - tid, rytm, flöde, närvaro, kroppen och gesten.

Jag har under mina senaste utställningar utfört performances för att möta kollegor från andra fält som arbetar med kroppen i rummet och undersöker rummet utifrån egna förutsättningar.¨

Johansson har sedan 2007 jobbat som projektledare i Stockholm Konst. Han är en av initiativtagarna och grundarna till wipsthlm som rymmer studios till närmare 100 konstnärer i Årstaberg.

Läs mer om Torbjörn på hans hemsida: www.torbjorns.com

 
Jan watteus bild.jpg
 

Jan Watteus
Ägare av Kummelholmen

Watteus är konstsamlare och medlem i styrelsen SAK (Sveriges Allmänna Konstförening). Han har en gedigen kunskap och stort intresse för konst och kultur. Han är idag ägare av ca 10 000 verk. 2013 startade han tillsammans med Torbjörn Johansson ett nytt kulturcentrum i Vårberg - Kummelholmen.