Från Panncentral till Kulturell mötesplats
BAKGRUND
Under vår/sommar 2012 blev arkitekt firman Urban Design kontaktade av Fortum för att skissa på flertalet förslag på vad som skulle kunna göras med Kummelholmen 2, en panncentral som stått ur bruk i ca 15 år. Panncentralen belägen i Vårberg, en av Stockholms södra förorter, förvärvades av Fortum 1997. Panncentralen byggdes 1969 med syfte att leverera värme till de närliggande fastigheterna som växte upp under denna tid. När dessa fastigheter sedermera gick över till fjärrvärme har panncentralen fått stå och förfalla. Enligt Riksantikvarieämbetet är fastigheten kulturhistoriskt klassificerad och deras motivering lyder:
”Motivering, Grön = Fastighet/fastigheter med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt. I kvarteret Kummelholmen finns denna mycket välbevarade panncentral. Anläggningen uppfördes av HSB som ett komplement till det intilliggande bostadsområdet, och har stora arkitektoniska och arkitektkulturhistoriska värden. Panncentralen är utformad i en tidstypisk och starkt expressiv betongarkitektur; man kan särskilt notera fasadernas individuellt breda spår av formbrädorna. Anläggningen är helt komplett, med ursprunglig tank och skorsten i blank aluminium. Särskilt skorstenen är väl synlig i stadslandskapet. Anläggningen är ett bra exempel på hur man på 1960-talet kunde lägga ned stor omsorg även på utformningen av relativt blygsamma nyttobyggnader.”
www.bebyggelseregistret.raa.se
Tyvärr har Fortum redan rivit skorstenen medan cistern och huvudbyggnad fortfarande är intakt. Fortums två alternativ var att antingen riva hela byggnaden och sanera marken och troligen sälja den eller att överlåta tomten och byggnaderna i ursprungligt skick, med förbehåll för sanering av miljöfarligt material samt urrivning av skrot inne i panncentralen. Här kommer företaget Kummelholmen AB in i bilden.
Kummelholmen AB är ett nystartat fastighetsbolag utan vinstintresse. Bolagets ägare heter Torbjörn Johansson och Jan Wattens. Bolaget startades med mål att ta över panncentralen och därtill skapa en positiv och kreativ punkt i området Vårberg. Meningen är att restaurera huvudbyggnaden och skapa utställningsyta inom området konst och kultur. Torbjörn fick, via arkitektkontoret Urban Design, kontakt med tidigare ägaren Fortum och samtal inleddes. Torbjörn kopplade in Jan som partner och under 2012 arrangerades ett flertal möten med Fortum där miljöaspekter och övertagande av fastigheten diskuterades. Detta utmynnande i ett godkänt bygglov och ett överlåtelseavtal färdigt att skrivas under.
Formulerad text vid överlåtande av markrätt:
Den gamla panncentralen med dess tidstypiska expressiva betongarkitektur samt kulturhistoriska klassificering (grönt) besitter möjligheten att ändra sin verksamhet från icke brukbar panncentral till ett livfullt centrum för kulturell utövning. Det vore rent tragiskt att låta byggnaden förfalla med tanke på vad den istället skulle kunna göra för omgivningen och dess invånare. I och med ett bygglov överlåter Fortum markrätten till Kummelholmen AB som kommer att förändra verksamheten från panncentral till kulturell verksamhet. Målet med verksamheten är lokalt engagemang och internationella samarbeten. I Vårberg med omnejd finns det 24 nationaliteter som kan bidra till ett levande centrum för skapande. Verksamheten önskar samarbeten med internationella kulturinstitutioner, områdesbundna utbildningsinstitutioner, med konstnärer från området samt världens alla hörn. Fastigheten kommer att nyttjas så att det finns en permanent ateljédel, några gästateljéer samt förråd som ska rymma en konstsamling under aktiv uppbyggnad. I lokalerna ska det ske en produktion av konst, måleri, skulptur, ljus, video med mera. Det ska möjliggöras yta för utställningar, teater och annan konstnärlig utövning. Panncentralen ska bli en levande byggnad där olika yrkesutövare inom den kulturella sfären kan mötas, nätverka, byta idéer och skapa kollaborationer. Exempel på tänkbara hyresgäster till gästateljéerna kan vara konstnärer, fotografer, studiotekniker, musiker, dansare, teatergrupper, det vill säga människor med anknytning till kulturell utövning.
MÅL & SYFTE
Målet är att verka på denna plats en lång tid framöver. Kummelholmen önskar bjuda in medborgarna i Vårberg och verka för kulturen och arbeta tillsammans via samarbeten med skolor och andra institutioner samt med nationella och internationella konstnärer. Det är också ägarnas personliga önskan att få ägna sig helhjärtat åt det som för dem betyder mest, konsten, kulturen och samhället.
Syftet med byggnaden är att skapa en mötesplats där kulturen kan verka, mentalt och kroppsligt, ta formen av objekt eller som en diskussion samt få finnas för alla ålderskategorier och samhällsgrupper. Den lättare industritillverkningen kan bestå i att tillverka olika typer av konstverk i diverse material. Konstnärer som arbetar med offentlig konst kan i viss mån behöva riktigt stora lokaler och då kan Kummelholmen erbjuda det med en studio på 500 km och en takhöjden är 7, 5 meter. Det unika med fastigheten är också den mittgående balken med en travers som kan lyfta verken och frakta ut dem via stora portar för vidare transport. Samma studio kan vid andra tillfällen fungera som utställningslokal, scen för teater, dans & konserter, eller projektrum.