Mitti om Kummelholmen

Panncentral blir kulturcentrum

NYHETER 

Ett nytt kulturcentrum växer fram i Vårberg, i en nerlagd panncentral. Allt från teater och dans till film och performance ska erbjudas i salar som har tömts på 95 ton skrot.
Och redan nu kan man se konst här.

– När jag kom hit första gången var det fullt med oljepannor, rör och skrot härinne. Men jag såg med en gång vilken fantastisk lokal det var, säger konstnären Torbjörn Johansson och tittar ut över den stora salen i den gamla panncentralen i Vårberg.

Det råa betonggolvet, den höga takhöjden, metallpelarna och de jättelika fönstren – allt tilltalade honom och konstsamlaren Jan Watteus när de kom hit 2013. För ”en symbolisk summa” köpte de panncentralen med tillhörande oljecistern av Fortum och döpte den till Kummelholmen (namnet på tomten där den står).

Sedan skred de till verket. Målet: att bygga upp ett kulturcentrum där teater, dans, konst, film, workshops och performance ska korsbefrukta varandra.

Men först var ett rejält städjobb nödvändigt.

– Vi har lyft ut 95 ton skrot och gjort en miljösanering. Nu återstår att fixa värme, vatten och avlopp och att byta ut några krossade fönster, säger Torbjörn Johansson.

Till det behövs pengar. 200 000 kronor har man fått i bidag från Stockholms stad, men det räcker inte och ett intensivt arbete för att trygga finansieringen pågår.

I mars 2017 hoppas man kunna börja renovera. Men redan nu kan man se konst i Kummelholmen. På lördag är det vernissage för utställningen ”Dust to ”Dust” med Carl Michael von Hausswolff och Thomas Nordanstad. Den innehåller både filmer, fotoprintar, grafiska verk och konstobjekt. Filmerna visar platser där naturen exploaterats, bland annat genom gruvdrift, och reflekterar över hur vi handskas med planeten Jorden.

– Filmerna är nedslag från hela värden. Det ger en koppling till det mångkulturella Vårberg, där människor från många delar av världen bor, säger projektledaren Maria Johansson.

Hon brinner för Kummelholmen lika mycket som de två ägarna.

– Vi hoppas att det här ska bli en levande mötesplats, med både ett levande kulturliv och ett kafé där man kan slå sig ner, säger hon.

Läs hela artikeln här

ETC Stockholm

Panncentralen blir kulturhus

Ett par minuters gångväg från Vårbergs centrum i södra Stockholm ligger en gammal panncentral. Sedan Fortum lade ner sin verksamhet och flyttade ut runt millennieskiftet har den 700 kvadratmeter stora lokalen stått oanvänd. Men hösten 2013 fick konstnären Torbjörn Johansson nys om platsen och i december samma år köpte han lokalen tillsammans med konstsamlaren Jan Watteus. Nu ska det bli stort kulturhus för alla.

Läs hela artikeln här

Tidningen Mitti

Tidigare en panncentral i Vårberg. Nu en konsthall. Initiativtagarna hoppas kunna skapa en ny mötesplats i området.

Det är kväll, kallt och mörkt mellan betongväggarna vid Fortums gamla panncentral. Men också massor av stämningsfull konst. Här hoppas konstsamlaren Jan Watteus och konstnären Torbjörn Johansson få igång ett kulturhus med galleri, konstnärsverkstad, scen och konsertlokaler.

Läs hela artikeln

Tidningen Södra Sidan!

Plats för kultur öppnar i Vårberg

Fortums gamla panncentral i Vårberg kan snart komma att fyllas med kultur och möten. Det hoppas Kummelholmen, som i veckan inviger lokalerna med sin första utställning.

Arbetet med att få i ordning den gamla panncentralens lokaler i Vårberg pågår för fullt när Södra Sidan kommer på besök på måndagen. Om bara fyra dagar ska portarna slås upp för allmänheten.

Läs hela reportaget här

Vernissagekvällen

Den 13 november 2015 - en ny konsthall föds. Först ut med att inviga Kummelholmen är konstnären Fredrik Wretman. 

Foto Rikard Borggård

Foto Rikard Borggård

Trots kylan i luften och lokalen var värmen total. Tack alla som kom och firade in Kummelholmens allra första vernissage! Vi är så glada att vara igång! Här kommer lite bilder från kvällen :)