Värme/Energi utgår från den f.d. värmecentralen Kummelholmen som plats, arkitektur, funktion, historia och från hur konst, kultur, samhälle och ekologi hänger samman och är nödvändiga delar av en varm mänsklighet. En internationell konstutställning med över tjugo konstnärer från
Sverige och världen.
Vernissage 11 september, kl.12.00-20.00
Medverkande konstnärer:
Lydia Belevich, Sarah Blood, Mia Chaplin, Leif Elggren, Olivia
Pettersson Fleur, Daniela Hedman, Berit Lindfeldt, Monique Pelser,
Marja-leena Sillanpää, Jonas Vansteenkiste, Ulla Wiggen, Martin Ålund, Malin Arnedotter Bengtsson, Sarali Borg, Cecilia Edefalk, Anna Engver, Sofie Winther Foged, Torbjörn Johansson, Tilda Lovell, Javier Alvarez Sagredo, Alex Valijani, Elle van Uden, Sofia Zwahlen
Program vernissage:
Performance: Sonia Mohammadsdotter, "Tecermoni - 9/11 edition", Tid: hela dagen
Poesi: Hannah Clarkson, "Wires", Tid: eftermiddag och kväll
Performance: Escarleth Pozo, "Tender Points", Tid: kväll
Performance: Marja-Leena Sillanpää, "Mikroskopiska svarta hål", Tid: kväll
Publikation: Persson Valijani, "After Pandora" av Mary Furniss.
Curators: Jonas Ellerström, Torbjörn Johansson, Martin Ålund
PR: Clara Diesen
UTSTÄLLNINGEN PÅGÅR 11 SEPTEMBER – 17 OKTOBER
ÖPPETTIDER under utställningsperioden:
Fredag, lördag, söndag kl.12.00-18.00
Med stöd av: Kulturrådet, IASPIS, Region Stockholm och Stockholm stad.
Värme/Energi
För människan, det däggdjur som inte har päls, är tre faktorer nödvändiga för överlevnad: energi, vatten och värme. Utan näring slutar vår kropp att fungera, utan vatten torkar den ut, utan värme fryser vi ihjäl. Vi är en sårbar djurart. Ändå har vi kommit att på gott och ont behärska planeten. En förklaring är att detta skett på grund av våra användbara tummar, en annan att vår hjärnkapacitet fällt utslaget. Att vår förmåga att kommunicera, samarbeta och att skapa effektiva samhällen utmärker oss (liksom myrorna och andra sociala varelser) är obestridligt. Många hävdar att också vår starka tendens att skapa icke-materiella värden: religiösa gemenskaper, litteraturer och konstnärliga traditioner är en faktor som varit avgörande i släktets historia.
Energi, vatten och värme. De tre sakerna stod i centrum för Kummelholmens verksamhet fram till 1997, då byggnaden togs ur bruk som oljeeldad hetvattencentral, leverantör av varmvatten och energi till det omgivande Vårberg. Sedan den arkitektoniskt kraftfulla och K-märkta betonglådan på nytt togs i bruk 2013 har den blivit ett centrum för mindre påtagliga men väl så märkbara processer: av värmeverket har blivit en konsthall, där inget utställt verk kan undgå att träda i dialog med miljön och där själva rummet blir en självklar del av konstnärernas och curatorernas verksamhet och av besökarnas upplevelse.
Det är som en uppmaning till de valda konstnärerna att nytänka och omformulera både lokalens egenart och historia som att ta det gigantiska greppet att reflektera kring kulturens roll i samtiden som vi valt de för byggnaden och den mänskliga existensen centrala begreppen värme och energi som tema för utställningen. Här finns möjligheter att anknyta till såväl teknikhistoria som arkitekturhistoria, att ta upp frågor om hållbarhet, resurser och ekologi, att i konstnärlig form diskutera såväl estetiska som sociala och filosofiska problem. Värme/energi: konst i växelverkan med miljö, nutid i dialog med modernism, immateriella konstnärliga värden i kontrast mot ett hårdnande och alltmer nytto- och penningstyrt samhälleligt klimat.
Jonas Ellerström
Save the date: Den 25e september kommer det äga rum en festival i utställningen med musik, readings, performance mm - detaljerat program kommer senare!